Creatine aanschaffen voor het sporten

sportmanDe beste sportman weet als geen ander dat sport vooral draait om eigen inzet en doorzettingsvermogen. En uiteindelijk loopt elke sporter tegen grenzen aan. Al neemt dat niet weg dat intensieve sporters behoefte hebben aan wat extra. Supplementen en andere ondersteunende middelen zijn overigens nooit een vervanging van gezonde voeding en gerichte training. Je moet het puur zien als een handige aanvulling. Een aanvulling die ook noodzakelijk is bij mensen die meer dan gemiddeld sporten. Daar zijn geen sinaasappels tegenaan te persen. Vitamines, mineralen en eiwitten gaan bij veel internetsites dan ook als warme broodjes over de virtuele toonbank. Een goed voorbeeld is Sportvoedingweb.nl of Bodybuilden.eu. Dit is een bijzonder professionele website met tal van producten die je als sporter kunt gebruiken om tot goede prestaties te komen die tellen en die je in staat stellen om echt iets te bereiken.

Creatine en sporten

creatine poederVeel sporters gebruiken tegenwoordig creatine. Creatine is een ideaal middel om er voor te zorgen dat je snel spiermassa wint. Al is snel relatief, want creatine is geen wondermiddel. Je moet hiernaast veel sporten en eten, gezond eten. Het effect van creatine is bewezen en daarom wordt het in de sport veel gebruikt. Vooral ook door veel topsporters. Het is niet meer de vraag: wie gebruikt het, maar eerder: wie gebruikt het niet. Als een middel zo algemeen gebruikt wordt en dat het ook zo onomstotelijk is aangetoond dat het effect heeft om het te gebruiken, komen er veel studies los. Er zijn studies die stellen dat creatine kankerverwekkend is, maar dit is een indianenverhaal. Het is de vraag waar het verhaal vandaan komt dat creatine wel kankerverwekkend zou zijn. Wetenschappers die het tegendeel hebben bewezen kunnen slechts gissen.

Het gebruik van creatine

De zuivere stof creatine is veilig, maar eventuele toevoegingen om er een aardig pilletje of poedertje van te maken kan mogelijk wel onveilige bestanddelen bevatten. Dat geldt natuurlijk ook voor medicijnen, maar daar bestaat scherpe regelgeving voor. Als een medicijn wordt voorgeschreven, mag je er van uitgaan dat het getest en goed bevonden is. Met de meeste creatine gebeurt tegenwoordig hetzelfde, waardoor dit gewoon is te gebruiken. Op dit moment brengen naar schatting twintig tot dertig producenten creatine op de markt. Over het algemeen zijn de duurdere producten beter. Heel belangrijk is de informatie die bijgesloten is, met name over de zuiverheid van de creatine. En er moet op zijn minst een analyse-certificaat bijgeleverd wordt. Let hier op bij het creatine kopen.

Als er niet of nauwelijks informatie wordt gegeven, dan kun je de creatine beter niet kopen en moet je eigenlijk argwanend zijn. En in het algemeen geldt ook: hoe groter de leveranciers, des te veiliger het product. Een leveranciers schaadt zijn reputatie als het een slecht product levert en dat speelt met name bij grote producenten een belangrijke rol.