Hartkloppingen door stress: hoe ga je er mee om?

Als je last hebt van hartkloppingen als gevolg van stress, dan kan dit heel vervelend zijn. Hartkloppingen zijn over het algemeen geen teken dat er iets mis is met je hart, toch kunnen hartkloppingen je wel laten schrikken. Lees hier wat hartkloppingen zijn en hoe je hiermee om kan gaan.

Wat zijn hartkloppingen?

De combinatie van hartkloppingen en stress kan heel vervelend zijn. Bij hartkloppingen voel je als het ware je eigen hart kloppen in je keel of in je borst. Dit is niet meteen een reden tot bezorgdheid, maar als het in extreme mate is dan kan de paniek toeslaan. Zo kun je last krijgen van zweetaanvallen, kortademigheid of duizeligheid. Ook kun je je bewustzijn verliezen. Kortom: hartkloppingen zijn een vervelende zaak. Het is dan ook belangrijk dat je nooit hartkloppingen negeert. Heb je hier heel erg last van, dan is het aan te raden om naar je huisarts te gaan en er met hem over te praten.

Wat te doen bij hartkloppingen?

Mensen die vooral vaak last hebben van hartkloppingen, zijn mensen die hun emoties opkroppen. Door alles maar altijd op te kroppen, ga je veel piekeren en nadenken over alles. Je maakt je sneller druk om dingen, en dit zorgt er weer voor dat je last krijgt van de combinatie van hartkloppingen en stress. Het is dan ook belangrijk om niet je emoties op te kroppen: praat regelmatig met vrienden en familie over hoe je je voelt, en hou niet alles binnen. Probeer ook regelmatig ademhalingsoefeningen te doen. Door het doen van ademhalingsoefeningen krijg je namelijk weer controle over je ademhaling. En dat is van belang bij hartkloppingen. Je kunt ook bijvoorbeeld gaan mediteren op een rustige plek. Door meditatie kun je namelijk je hoofd helemaal leegmaken, en leer je om je je af en toe af te sluiten van alles en gewoon te ontspannen.