Kuur met anabolen

Betere prestaties leveren als amateursporter of gewoonweg meer spiermassa opbouwen?

Dan is het mogelijk om de hulp in te roepen van een zogeheten anabolen kuur. Anabolen is de populaire benaming voor Anabole Steroïden of nog preciezer, Anabole Androgene Steroïden (AAS). Deze prestatieverhogende middelen zijn door de meeste overheden wereldwijd op een verboden lijst geplaatst en mogen dan ook niet verkocht worden. Toch zijn anabolen, met name op internet, vrij verkrijgbaar en nemen deze middelen nog altijd aan populariteit toe. Een anabolen kuur duurt gemiddeld 8 tot 12 weken. Als de kuur is afgelopen heeft het lichaam rust nodig. Een rustperiode van 6 maanden wordt doorgaans aangeraden.

Moeder van alle anabolen

De oorsprong van anabolen ligt in Amerika. De ploegarts van het Amerikaanse team gewichtheffen John Ziegler, ging in 1954 op zoek naar een middel om de sporters van het team te helpen naar betere prestaties. Een Russische collega, die zijn eigen sporters al voorzag van prestatie verhogende middelen, bracht hem op het idee om synthetische testosteron aan de sporters te geven. John Ziegler ontwikkelde vervolgens de zogenoemde `moeder van alle anabolen’, Dianabol. Het team boekten al snel spectaculaire resultaten, zij ontwikkelde meer kracht en een zichtbare toename van spiermassa. Wat de sportarts echter niet had voorzien was het aantal bijwerkingen waar naderhand sprake van bleek. Sporters rapporteerden na langdurig gebruik van Dianabol verschillende bijwerkingen. De klachten varieerden van vergrote prostaten tot leverziektes en afwijkingen aan de teelballen.

TOEDIENING ANABOLEN DOOR MIDDEL VAN INJECTEREN IN SPIERMASSA

Anabolen zijn synthetische steroïden en zijn een afgeleide van het mannelijk hormoon testosteron. Testosteron heeft, vooral bij mannen, de eigenschap door middel van de opbouw van eiwitten, spieren te laten groeien, wat belangrijk is in de ontwikkelingsfase naar het volwassendom. Het hormoon wordt in de bijnierschors en de testis aangemaakt uit cholesterol. De meest gebruikte vorm van anabolen is door toediening middels een injectie. Door het direct injecteren in spierweefsel wordt het middel direct opgenomen zonder dat het eerst andere organen in het lichaam moet passeren zoals dat wel het geval is bij orale toediening.

Aspireren uit voorzorg

Injecteren is het meest effectief, maar dient zeer nauwkeurig te gebeuren. Als per ongeluk een bloedvat wordt geraakt en de synthetische stof in de bloedbaan komt kan dit dodelijk zijn. Sporters die anabolen middels injectienaalden bij zichzelf toedienen moeten om die reden uiterst voorzichtig te werk gaan. Door de spuit terug te trekken alvorens te injecteren kan de sporter zien of hij een bloedvat heeft geraakt of dat hij of zij de naald in het spierweefsel heeft aangebracht. Als er bloed meekomt dan is een bloedvat geraakt en dient de sporter het opnieuw te proberen. In de medische wereld wordt deze methode `aspireren’ genoemd.

Orale toediening anabolen minder effectief

Orale toediening van anabolen is niet populair onder sporters die op zoek zijn naar duidelijk zichtbare resultaten. De inname via de mond, vaak in de vorm van pillen, maakt dat het middel door de lever zeer snel wordt gemetaboliseerd en in de urine belandt. Door fabrikanten wordt alkyl toegevoegd om de afbraak van het middel te vertragen. Door deze toevoeging heeft de lever minder effect op de anabolen die vervolgens langer hun werk kunnen verrichten. Het nadeel van de toevoeging van alkyl is echter dat het schadelijk is voor de lever. Bij langdurig gebruik vergroot de kans op leverkanker, hepatitis en zelfs het afsterven van levercellen.

Zeer ongezond voor jongeren

Steeds meer jongeren (vanaf ongeveer 17 jaar) laten zich verleiden door de imponerende lichamen van vrienden of sporters in de sportschool en gaan ook gebruiken. Een zorgwekkende ontwikkeling , want het lichaam van jongeren is pas volgroeid rond de leeftijd van 21 jaar. Het gebruik van spierversterkende middelen op een te jonge leeftijd kan het natuurlijk groeiproces stoppen en op latere leeftijd tot schade aan het lichaam en de organen leiden. De hormoonproductie van jongeren draait op volle toeren, in principe heeft het menselijk lichaam geen toevoegingen nodig.